Editorial:
Ubuntu

Encara que ho pugui semblar pel títol, avui no em vull referir en aquesta editorial a la coneguda distribució GNU/Linux recolzada per la Canonical del milionari sud-africà Mark Shuttleworth, ni tan sols a res que es refereixi al sistema operatiu del pingüí. Si que vull, en canvi, parlar de la filosofia que hi ha darrere d’aquest mot, i que em va agradar des del primer moment que en vaig sentir una explicació.

El terme Ubuntu, procedent de la llengua Zulu, es pot traduir de diverses maneres. Una de les que indica l’article corresponent de la Wikipedia en castellà (més extens que la versió catalana) és “sóc perquè nosaltres som”, una frase molt encertada amb l’ATI i, generalitzant, amb qualsevol associació de persones del caire que sigui.

Nosaltres, l’ATI en el seu conjunt, som perquè tots i cadascun de nosaltres com a socis individualment aportem a aquesta col·lectivitat i, alhora, en rebem. Per aquesta darrera part som els membres de la Junta Directiva (entre els quals m’hi compto en qualitat de president) els qui hem de procurar per l’organització i la coordinació dels esdeveniments que realitza l’associació, però poc o res podrem fer si no us hi impliqueu activament des de la vostra posició de socis.

Com podeu implicar-vos? Hi ha maneres molt senzilles, com ara assistir als actes que organitzem. Tenim el cas dels Picnic4Working, en els quals hi ha un gran nivell d’assistència, però com diu el tòpic “quants més, millor”. També teniu la possibilitat d’acostar altres companys a la nostra organització mitjançant la llista “amics ATI” o fent-los partíceps dels actes que organitzem i que estiguin oberts al públic. Però hi ha encara una altra manera de fer costat a l’associació, de ser perquè som: formar part d’un grup de treball o d’interès o formar-ne un de nou.

Aquests grups us permeten posar-vos en contacte amb professionals de dins i fora de la nostra entitat que comparteixen les mateixes preocupacions i interessos que vosaltres i que professionalment us poden ajudar en molts sentits, i al mateix temps consoliden i enforteixen l’associació, fent-la més útil al mateix soci, més visible a la societat i més atractiva a aquells qui encara no en formen part però estan en el mateix sector que nosaltres.

A la darrera assemblea que vam celebrar recentment (assistir-hi és una altra manera d’ajudar-nos a tots per ajudar-vos a vosaltres) s’hi van exposar les activitats de dos grups de treball: el d’Informàtica i Societat, i el d’Informàtica Naval. Dins l’associació a nivell estatal n’existeixen més, com el de Qualitat del Software i el de Software Lliure, però de ben segur que en poden sorgir molts i més diversos sobre temàtiques i tecnologies (o implantació d’aquestes) molt variades. I, perquè no, també aquells més orientats a l’oci que al negoci, que no només de treballar vivim (o, almenys, no només n’obtenim una certa qualitat de vida).

És per tot això que, tornant als orígens, si sóc perquè som, tots i cadascun de nosaltres hem de mirar de contribuir amb un granet de sorra al “som”, perquè a canvi, l’ATI us/ens pugui donar tota una muntanya.

Guillem Alsina
President de l’ATI Catalunya