Editorial:
Canon digital: ens donen la raó

Per fi s’ha dictat l’esperada sentència del ’cas Padawan’, que segons molts -i encara que erròniament- havia de servir d’un cop per posar les coses al seu lloc i abolir el canon digital sobre els mitjans d’emmagatzemament d’informació digital. Res més lluny, car la cosa no és tan fàcil ni les lleis es poden canviar d’un dia per l’altre.

Aquesta sentència si que pot suposar un punt d’inflexió en el que, a més, es dóna la raó al bloc d’entitats en el qual ATI ha participat de manera destacada, la Plataforma Todos Contra el Canon, l’argumentació de la qual ha estat sempre que aquesta taxa no pot ser aplicada indiscriminadament com es venia fent fins ara.

Si, jo sincerament crec que hem guanyat, però que de moment ho hem fet més en el camp moral que en el real i pragmàtic. La legislació continuarà tal i com està i com ha estat fins ara encara durant una bona temporada, mentre el govern no es decideixi a impulsar-ne una renovació basant-se en el dictamen del Tribunal Europeu (recordem que no vinculant) i la sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona, que si hauria de fer repensar les coses als estaments governamentals.

Hem de ser conscients d’això, i ara més que mai estar atents i pressionar al govern per a què impulsi un canvi en la llei que reconegui les exempcions que han de ser aplicades d’acord amb l’esperit de la directiva europea. El debat, però, no es pot tancar aquí.

Hem de restar oberts a parlar amb creadors i entitats reguladores com la SGAE, que tot i estar en posicions diametralment oposades a les nostres, representa un sector de la societat que també té dret a veu i vot, i nosaltres no som qui per negar-los-hi per molt equivocats que puguem pensar que estan. Els acords socials s’han de fer amb ampli consens, i no caient en l’error de pensar que només un bàndol de la negociació té la raó.

Amb humilitat, oberts al diàleg, però al mateix temps ferms en la determinació que allò que diem està fonamentat en la veritat, és com ens hem de mostrar a partir d’ara en aquest diàleg que s’ha d’obrir i que des d’aquestes ratlles vull reclamar.

Guillem Alsina
President de l’ATI Catalunya